BerGEMBIRAlah wahai insan kesayanganku....

Blog ini mama dedikasikan untuk semua anak2 mama..ketika blog ini mula dibuka (13/4/2011), mama sedang memiliki 2 cahayamata yang cukup COMEL dihati mama dan papa..Amal Musyreef dan Amal Reefqy.."sayang mama, ini blog untuk sayang berdua dan Insya-Allah bakal adik2 sayang..tiada kata dan perlakuan yang mama mampu samakan demi menggambarkan sayangnya mama terhadap kalian..HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI.."

Wednesday, May 18, 2011

Puteri Raja dan Putera Katak..

Mama: Uyeeh, sebelum uyeeh tidur, emmm..mama cerita dulu ek..
Uyeeh: Uyeeh ngantuk mama...
Mama: Iyalah..oklah tidur....
Uyeeh: Waaaaaaa....(nangis)
Mama: Aik..apasal lak sayang nangis?
Uyeeh: Mama cerita la....
Mama: Ok..ok..ok...(sambil garu kepala yg tak gatal..sebab pelik dgn sikap uyeeh yang tadi tak nak skrg nak dgr citer pulak)

Mama pun tarik nafas panjang2..iyalah kan tak sbr nak bercerita ni...eh...tapi mama nak citer apa ek...
ermmmm...lepas puas fikir..mama rasa baik mama citer 'Puteri raja dengan putera katak'..sb mama pun dah biasa ngan citer tu...heheheMama: Oklah..uyeeh dgr ni tau...Pada zaman dahulu ada seorang puteri raja yang cantik jelita.Namun sayang baginda seorang yang sombong dan angkuh. Pada suatu hari dia bermain2 bersama bola emasnya di tepi kolam istana..sedang asyik bermain, tiba2 bola emasnya terjatuh ke dalam kolam...
Baginda merasa resah kerana bimbang ayahandanya akan marah. Puteri cuba meninjau2 ke dalam kolam  tapi bola itu tidak kelihatan.Mungkin kerana bola itu terjatuh ke dasar kolam.
Tiba-tiba datang seekor kata yang menawarkan diri untuk mencari bola itu. "Wahai puteri yang cantik jelita, patik sudi menolong tuan puteri untuk mengambil bola emas tuanku...tetapi dengan satu syarat," tingkah sang katak.
"Wahai katak yang hodoh, apakah syarat itu?"
"Syaratnya cukup mudah..sekiranya patik mengambil bola emas itu, tuan puteri harus membenarkan patik tinggal bersama tuan puteri di dalam istana selama 1 minggu,"kata sang katak.
"Baiklah..beta setuju" puteri segera mengiyakan permintaan katak.
Sang katak segera terjun ke dalam kolam untuk mengambil bola. Selapas mengambilnya, dia segera menyerahkan bola emas itu kepada tuan puteri.
Setelah mengambil bola emas, tuan puteri segera berlari untuk pulang ke istana. Sang katak mengejarnya.
" Tuan puteri, bukankah tuanku sudah berjanji untuk membawa patik pulang ke istana bersama tuanku," tegur sang katak.
" Wahai katak yang hodoh yang tak tahu malu, mana mungkin beta untuk tinggal bersama kamu..sudah lah hodoh, busuk, berlendir..bencinya beta melihat kamu.Pergi kamu dari sini...kalau tidak beta panggil pengawal istana untuk membunuh kamu," maki tuan puteri.
Sang katak berlalu dengan kesedihan.
Keesokan paginya sang katak pergi ke istana dan meminta untuk mengadap raja. Permintaannya dikabulkan.
"Wahai tuanku raja yang adil lagi bijaksana, tuanku ialah pemerintah yang sentiasa mengotakan janji dan adil. Pada pendapat tuanku apakah hukuman bagi seseorang yang tidak mengotakan janji?" ujar sang katak dgn nada yang sedih.
" Kenapa katak berkata sedemikian rupa? Siapa yang sudah tidak mengotakan janji? Katakan pada beta, akan beta titahkan agar dia melunaskan janji pada kamu..Sesungguhnya beta paling benci kepada orang suka melupakan janji," titah raja.
" Ampun tuanku, sebenarnya taun puteri sudah berjanji untuk membenarkan patik tinggal bersama dengannya sekiranya patik berjaya menolongnya untuk mengambil bola emas yang terjatuh ke dalam kolam semalam. Tetapi tuan puteri telah memungkiri janji dan telah menghina patik."
Selepas itu....

Uyeeh: Waaaaaa..............
Mama: Kenapa ni sayang?
Uyeeh: Uyeeh takut....
Mama: Takut ape?
Uyeeh: Takut katak..
Mama: Kenapa pulak nak takut..katak tu baik...ni aaaa..mama belum habis cerita..
Uyeeh: Uyeeh takuttttttttttt...Tok Ma....nak gi kat tok ma...waaaaaaaaa..(Uyeeh nak gi ngadu ngan tok ma dia)

Mama bantai gelak...Ya Allah..itu bukannya citer hantu..uyeeh takut macam dgr citer hantu...atau mama yang tak reti citer??? alamaaaaaaakkkk......hahaha...

Bila tgk mama gelak..uyeeh lagi kuat nangis...hahahaha
Mama pun pimpin dia gi bilik Tok Ma dia..tapi mama masih bantai gelak.....
Mama pundah konfius...setiap kali bercerita ngan dia..dia mesti nangis...hari tu citer Aladdin pun dia nangis...
Memang mama tak de tokoh nak jadi pencerita....Nota kaki: Uyeeh ni 'potong' la..mama baru syok nak bercerita....

1 comment: