BerGEMBIRAlah wahai insan kesayanganku....

Blog ini mama dedikasikan untuk semua anak2 mama..ketika blog ini mula dibuka (13/4/2011), mama sedang memiliki 2 cahayamata yang cukup COMEL dihati mama dan papa..Amal Musyreef dan Amal Reefqy.."sayang mama, ini blog untuk sayang berdua dan Insya-Allah bakal adik2 sayang..tiada kata dan perlakuan yang mama mampu samakan demi menggambarkan sayangnya mama terhadap kalian..HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI.."

Sunday, March 29, 2015

Happy birthday anak-anakku

Assalamualaikum

Untuk tahun ni mama buat kompilasi je entry birthday anak-anak mama..hihi

Birthday korang dekat2 je..

Bermula ngan abg Uyeeh pada 18/2, abg Iqy 2/3 dan cik Qysya 23/3..

Wow tak sangka beday korang mmg ikut flow susunan adik-beradik juga ye...

Pada tahun ni mama sempat ada kat majlis abg uyeeh dan qysya je.. time beday iqy..mama ada kursus.. yg qysya pun tak sempat sebenarnya tp mama awalkan sehari sambutannya..hihu

Walau di mana mama berada..mama sayang sgt2 kat korang..moga Allah permudahkan urusan kita..semoga keredhaan sentiasa ada di hati kita..love uolllssssss..muahhhhh

Tq papa sebab jaga anak2 kita..sayaaang papa..




Walaupun majlis harijadi bukanlah satu kemestian tp jika ada kesempatan walaupun dgn hanya sebiji kek..ternyata senyuman penuh makna jelas terukir di wajah anak2..

Insha Allah mama akan sentiasa berusaha memberikan yang terbaik buat korang..papa tq so much....

Tuesday, January 27, 2015

Iqy ke sekolah...

Assalamualaikum..

Ini pula kisah iqy.. jika nak dibandingkan dgn kisah abgnya.. iqy ni lagi mencabar sebenarnya..sbb dia mmg tak nak ke sekolah..bila dipujuk nak.. tp bila sampai sekolah dia menangis..

Hari pendaftaran...tak sempat masuk kelas dah menangis..nasib baik hari tu belum mula kelas..so lps bayar yuran..kami balik...aduhh tension sbb kat umah pagi tadi dia yg paling excited..
Hari pertama ke sekolahnya iaitu PASTI AT-TAQWA..bersemangat waja di rumah..sampai di pintu kelas tarik tgn mama...so mama pun tunggu la dia hari tu... mama belajar sama2..
Hihi
Hari kedua..mood ok..tp still nk mama tunggu..mama tunggu sekerat jln je... pas tu mama lari..hihi
Cikgu dia ckp..dia mcm nk nangis bila tau mama takde tp kejap..lps tu ok...
Alhamdulillah...
Hari ketiga..masih lg tarik mama masuk kelas..tp kali ni belum start kelas mama dah lari...
Cikgu dia ckp dia ok...bagus sgt..ermmm pandai cikgu ambil hati..

Hari keempat..mama hntr depan pintu kelas je..terus salam mama dan salam cikgu.
Akhirnya.... Alhamdulillah.. iqy mmg anak yg baik..

Sehingga hari ni..mmg ok aje ke sekolah... dah happy katanya...








Belajat rajin2..jd anak soleh..kami semua sayang iqy..muahhhhhh...

Uyeeh darjah satu..yeayyyy..

Assalamualaikum..

Anak masuk darjah adalah salah satu #peristiwa yg akan jadi kenangan terindah buat semua mak bapak..
Mak bapak yg teruja lebih..

Tapi kesian abang uyeeh sbb time dia naik darjah satu... kampung kami banjir..dan kami mangsa banjir tarikh daftar pun dilewatkan..
Baju sekolah abg uyeeh kena la lumpur sikit..mama dah letak tinggi tp kena juga percikkan #bahkuning..

Kasut semua alhamdulillah belum beli..

Bila tamat banjir...cikya (mak sedara diorang) belikan baju baru..seluar.. kasut pula besfren mama yg kasi..tq auntie meni..
Actually baju yg kena banjir tu pun hadiah dr tok sedara diorang..chik ta..
Kiranya banjir atau pun tak mmg abg uyeeh telah disponsor utk ke sekolah..bertuahnya awak ye...Alhamdulillah..

Mama tak risau pun pasal abg uyeeh..dia mmg suka ke sekolah.
Cuma pagi nk ke sekolah tu adalah dia buat drama..saje je..nk bermanja... papa dia ckp...tu hanya drama sbb nk manja lebih padahal dia ok je.. oh anak mama ni mcm tak cukup kasih syg..huhu...sori sayang..

Mama papa dan semua famili kita doakan yg terbaik utk abg uyeeh...go go my boy!!
Jadi anak soleh...hormat guru..cinta Islam..



Ni sepupu diorang kat Perak..yg girl tu nama Najla..pun darjah satu...cantiknya pakai tudung.. yg boboy tu abg yien..dah darjah 3..pengawas tahun ni..

Yg ni sepupu kat Merlimau, Melaka..firdaus..darjah 4 tahun ni..

Mostly mak bapak hari ni..lebih2 lagi yg anak sulung baru masuk darjah satu mmg berkalut amik gambar ..kiki.. sama la kami..

Selamat bersekolah semua...

Tuesday, January 13, 2015

Berkhatan cara clamping

Assalamualaikum

Berkhatan...
Ni adalah satu event yg mmg ditunggu2 oleh mak ayah yg ada anak lelaki..

Ooohhh..bagi mama nak convince my first hero iaitu  uyeeh..susah la jugak..
Kerana uyeeh ni mcm tak berapa nak percaya pada orang..

Tapi dek kerana terlalu baik dgn sepupunya, ayien yg dah berusia 9 tahun.. yg mmg dah lama nk berkhatan sama2 uyeeh.so uyeeh lebih bertoleransi utk dikhatankan..

Walaupun mama tak dpt gambar mcm la prosesnya..tp mama tetap terasa ngilu.. iya la kan ...faham2 la...

So pada 13/12/2014.. the journey utk jd young man...bermula..

Mama tak ke lokasi berkhatan iaitu di Klinik Primer Kg Cherang..
Just papa dan abang ipar (ayien's father) yg uyeeh panggil Pakcik yg menemani uyeeh dan ayien..

According to papa dan pakcik.. diorang ok cuma time cucuk bius tu mcm sakit..

Untuk berkhatan ni ada byk cara..
Ada cara biasa.. laser dan clamping
Cara biasa tu.. doktor akan potong kulit hujung anu dan akan jahit sekeliling tempat yg dipotong..
Cara laser pulak..bukannya guna laser mcm dlm Star Wars..hihi..tp alat yg digunakan utk memotong tu dipanaskan.. anu dipotong..tak perlu dijahit sbb kepanasan alat tu menyebabkan kawasan yg telah dipotong terus melekat..
Utk clamping pula.. anu akan dimasukkan dlm satu alat..bila dah masuk.. lebihan kulit akan dipotong.. satu salur akan diletakkan di hujung kepala anu..so.. air kencing akan tersalur melalui salur itu..clamp akan dibuang dlm masa seminggu..salur yg melekat pada anu akan tercabut sendiri apabila luka dah sembuh..

Uyeeh dsn ayien pilih teknik clamping.. so diorang tak perlu pegang atau gantung kain sarung utk elak kena anu.

Ayien rileks aje time balik..uyeeh ok tp bila nampak mama..manja pun datang la...
Diorang pantang mcm org beranak..huhu..diorang mmg terbaik dlm soal pantang..

Tahniah uyeeh dan ayien..







Wednesday, October 29, 2014

The Avengers and McQueen

Assalamualaikum

Ini cerita abang Uyeeh dan Iqy..

Terlalu minat The Avengers dan Cars..

Jadi mama pun beli la baju tidur baru untuk abang2

Abg Uyeeh.. gambar McQueen dr filem Cars

Abg Iqy.. gambar The Avengers..

So apalagi..jom beraksi...




Tu aje laaaaa..

Monday, October 13, 2014

Projek Butir Nangka

Assalamualaikum..

Ada sedikit throwback raya haji 2014..
Sempena ciknie naik rumah baru... yong, papa dan hero2 buat kuih butir nangka... haha... kuih ni macam onde-onde je adunannya cuma bentuknya dileperkan sedikit seumpama biji nangka... dlm bahasa kelantan.. biji = butir..
Dan yg paling nyata..kuih ni berkuah.. kita guna santan sebagai kuih..dlm kuahnya dicampur halba dan sedikit halia..serta gula secukup rasa..kuahnya jgn pekat sangat..
Ermm..mama mmg suka sgt kuih ni..

Specialnya...korang buat butir nangka ni warna-warni..
Cantikkk sgt..
Iqy lebih berbakat dalam menggetel butir nangka jika nak dibandingkan dgn abg uyeeh..hihi..

Aktiviti macam ni mmg best..dapat eratkan hubungan kekeluargaan..



Tuesday, September 9, 2014

Semuanya kerana Allah sayang....

Assalamualaikum

Cerita hari ni..
Amal Reefqy tak pergi tadika..

Kenapa?
Kerana mood dah lari.

Kenapa?
Kerana jatuh..lutut berdarah.

Kenapa?
Kerana time berjalan nak pergi tadika..dia tak tengok jln elok2..

Kenapa?
Kerana dia minum sambil berjalan.

Jadi..moralnya..
Ikutlah nasihat mama..
Jangan minum sambil berjalan...nnt hilang fokus...
Yg utama minum sambil berjalan dilarang dlm Islam. Dr sudut sains pun tak elok utk kesihatan minum sambil berjalan atau berdiri.. iyalah kan..sains pun ilmu dari Allah..

So..mama ambil peluang utk kasi tazkirah pagi utk dua orang anak syurga mama..

Tajuknya: Kenapa ada tegahan dan larangan..

Simple sahaja...
Allah tegur..Allah larang.. sebab Allah SAYANG..
Setiap larangan Allah adalah kerana tak nak hamba-Nya susah..tak nak ada mudarat..
Jadi demi memastikan hamba-Nya tak buat... Allah sediakan balasan berupa dosa atau ujian kesusahan yg lain..

Tapi biasalah..manusia ni terkadang alpa.. jahil dan tak peduli..
Nauzubillahiminzhalik..

Jadi kepada anak2 syurga mama.. setakat yg termampu ... mama akan cuba nasihat dan tegur..

Kenapa?
Kerana mama sayaaaaanggg kamu semua.. mama nak kamu semua jadi jauh lebih baik dari mama... In sha Allah..bila ilmu dah tinggi..boleh ajar mama apa2 yg mama tak tahu...



#jangan sedih..mama dan abang upah coolblog...